Kaukosäätimen makrot käyttöön

Onkyo RC-620M

Ohjelmoitava kaukosäädin on melkein pakko hankinta nykyisessä kotiteatterissa jos kaukosäädettäviä laitteita on yli kaksi. Monen laitteen ohjaaminen yhdellä kapulalla on niin paljon helmpompaa, että siihen tottuneelle ei ole tietä takaisin. Siitä tulee sellainen tarve jota ilman ei voi elää kun sen on kerran kokeillut, kuten vaikka sellaiset autossa olevat hienoudet kuten automaattinen ilmastointi, sadetunnistimet pyyhkijöissä ja automaattivaihteet.

Ensimmäisessä Onkyo TX-DS777 AV-vahvistimessani oli ohjelmoitava kaukosäädin enkä sen käyttöön tottumisen jälkeen voisi enää tavalliseen kaukosäädin viikdakkoon vaihtaa. Kuitenkin vasta nyt vuosien jälkeen otin käyttöön edistyneemmän ominaisuuden, kaukosäätimen makrot.

Ohjelmoitava kaukosäädinhän toimii niin että kaukosäädin laitetaan opettelu tilaan. Sitten vain “ammutaan” vanhan kaukosäätimen haluttu toiminto ohjelmoitavan kaukosäätimen haluttuun nappiin. Näin voi koko ohjaimen opasta toiseen ohjaimeen nappi kerrallaan. Ongelmaksi tulee vain nappien erilaiset nimet ja se että ohjelmoitavasta kaukosäätimestä ei välttämättä löydy tarvittavaa määrää näppäimiä. Itse olen kuitenkin huomannut että kaikkia toimintoja ei todellakaan tarvitse joka päiväisessä käytössä ja kun joskus tarvitsen erikoisempia toimintoja otan alkuperäisen kaukosäätimen laitetason laatikosta.

Nykyinen laitteistoni käsittää peruslaitteet kotiteatterista; Topfield TF-5100PVRt digiboxi, Onykyo TX-SR703E AV-vahvistin, Panasonic TH-42PV60 plasma-TV ja Oppo Digital DV971H DVD-soitin. Makrot auttavat itseäni parhaiten siinä tilanteesa kun minun täytyy laittaa kaikki tarvittavat laitteet päälle kun haluan katsoa esimerkiksi TV:tä tai kun haluan sammuttaa laitteet katselun loputtua. Aikaisemmin minun täytyi tehdä opetetussa kaukosäätimessä seuraavat painallukset: reciever – on – v1 input- tv – on – tv input – vcr – on. Kahdeksan painalluksen jälkeen minulla oli siis TV, digiboxi ja vahvistin päällä. TV:stä valittuna component video sisääntulo, johon digiboxi on kytkettynä ja vahvistimesta v1 audio sisääntulo johon äänet ovat viety digiboxista.

Kaukosäätimen makro toimintoon pystyy sarjoittamaan nuo kaikki painallukset yhden napin taakse, jolloin nykyään voin painaa vain yhtä nappia ja jonka painamisen jälkeen kaikki laitteet ovat päällä, sekä oikeat video- ja ääni-sisääntulot valittuna. Halutessani samuttaa laitteet painan vain toista nappia ja kaikki laitteet sammuvat kuin itsestään.

Se miksi kirjoitan näin yksinkertaisesta ominaisuudesta näinkin pitkästi johtuu siitä että itse en olisi uskonut kuinka helpottava ominaisuus tuo pieni makro toiminto on jokapäiväisessä kotiteatterilaitteiston käytössä. Toivottavasti kukaan ei jätä tätä yksinkertaista toimintoa käyttämättä omissa ohjelmoitavissa kaukosäätimissään. Ja toivottavasti he ketkä eivät vielä omista ohjelmoitavaa kaukosäädintä ja käyttävät vähintään kahta kauko-ohjattavaa laitetta olohuoneesaan, hankkivat sellaisen ensitilassa.

Laitteet

  • Onkyo TX-SR703E + Onkyo RC-620M
  • Panasonic TH-42PV60
  • Oppo Digital DV971H
  • Topfield TF-5100PVRt

1 thought on “Kaukosäätimen makrot käyttöön”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *