Vahvistimen asetukset kuntoon

Onkyo TX-SR703E Pure Audio

Nyt kun kaiuttimien jalustat ja kiinnitykset jalustoihin ovat kunnossa, piti tarkistaa vahvistimen asetukset kuntoon ja yrittää hienosäätää kaiuttimet subwooferiin. Vahvistimena toimii HIFI lehden testivoittaja Onyko TX-SR703E. Äänimaailmaa ja bassojen tasoja yritin kuunnella kuntoon Bassboom CD:llä. Kuuntelut tein kaksikanava stereo tilassa subwooferilla (B&W ASW600) ja ilman.

Kyseinen CD on tarkoitettu auton äänentoiston säätöjen asettamiseen, mutta se käy myös hyvin kotiteatteri käyttöön puhtaiden ja bassorikkaiden musiikkiraitojensa takia. Levyllä on toistakymmentä musiikki kappaletta erilaisilla bassokuvioilla, “tajuuspyyhkäisy” huoneresonaatioiden selvittämiseksi ja tajuudet 22-99 Hz omina kappaleinaan.

Vahvistimen mukana tuli kätevä pieni mikrofoni jolla asetukset säätämisen voi jättää vahvistimen tehtäväksi. Mikrofoni kytketään vahvistimen etupaneeliin piuhalla ja laitetaan kuuntelupaikan kohdalle. Mikrofonin tarkassa sijoittelussa käytin kolmijalkaista kamerajalustaa, johon mikrofonin pystyi helposti kytkemään samanlaisilla kierteillä kuin kameroissakin on. Säätöjen laskemista varten vahvistin lähettää vuorotellen jokaisesta kanavasta kovaäänistä kohinaa. Kaiuttimien etäisyydet ja taajuuskorjaukset vahvistin pyrkii laskemaan parin kohina kierroksen perusteella. Kyseinen asetustapa kävi minulle hyvin koska korvakuulolta en osaa vielä sanoa mitä taajuuksia pitäisi muuttaa kuunteluhuoneessani.

Kaiuttimien etäisyyksiä sen enempää mittailematta annoin vahvistimen laskemien arvojen tallentua muuttamattomina. Jalusta projektini kuunteluissa huomasin kuitenkin että stereokuva on selvästi vasemman kaiuttimen puolella ja vasemman puoleinen kaiutin soi huomattavasti hiljempaa. Yritin ensin poistaa turhia esteitä vasemman puoleisen kaiuttimen edestä, kuten sohvan kulman joka on kaiuttimen alapuolella ja estää äänen kimpoamisen lattian kautta kuuntelupaikalle. Se ei kuitenkaan auttanut ja aloin tarkemmin tutkimaan vahvistimen tekemiä automaattisäätöjä. Huomasin että mikrofonilla tehdyillä etäisyyssäädöissä eivät etukaiuttimien etäisyydet olleet samat vaikka kuuntelupaikalle niistä oli silmämääräisesti sama etäisyys. Mittanauhalla tehdyn tarkastuksen jälkeen sain korjattua kaikkien kolmen etukaiuttimen etäisyydet kuntoon.

Vahvistin oli laskenut vasemman puoleisen kaiuttimen etäisyydeksi 3,6 metriä ja oikeanpuoleinen oli asetettu 3,0 metrin etäisyydelle. Luulin että etäisyyksien määritykset koskisivat vain kaiuttimien viiveitä eivätkä vaikuttaisi noin paljon äänen voimakkuuksiin. Kuuntelussa stereokuvan keski kohta oli sekeästi enemmän vasemmaisen kaiuttimen puolella eikä keskellä huonetta kuuntelupaikalla. Etäisyyksien säätäminen samaksi molemmille kaiuttimelle toi stereokuvan selkeästi takaisin keskelle huonetta, jossa paras kuuntelupaikka sijaitsee.

Vahvistimessa on myös pure audio niminen kuuntelutila, joka ottaa pois kaikki taajuuskorjaukset ja turhat tilaefektit ja antaa syötettä vain kahdelle etukanavalle. Pure audio kyketään kaukosäätimestä tai etupaneelista ja se sammuttaa vahvistimen näytön sekä mahdollisen monitorinäytön, jos vahvistin on kytketty televisioon asetuksien säätämiseksi. Pure audio ja stereo tiloja vaihtelemalla voi hyvin kuunella miten mikrofonilla aikaan saadut taajuuskorjailut vaikuttavat kaiuttimien ääneen. Suuria eroja en osaa kuunnella mutta oma mieltymykseni kyllä taipuu vahvistimen tekemiin muutoksiin, joten voin hyvillä mielin antaa niiden olla voimassa.

Olisi mukavaa kuunnella myös muiden vahvistimen omistavien kommentteja kaiuttimien säädöistä ja kuinka he ovat siinä onnistuneet. Itse vasta opettelen tarkemmin kaiuttimien ja vahvistimien säätöjä ja sitä kuinka niillä voidaan vaikuttaa laitteiston tuottaman musiikin toistamiseen ilman suurempaa rahallista panostusta. Tavoitteena on saada paras vastine tietyllä rahalla sijoitettuihin laitehankintoihin. Tässä blogissa koitan jakaa omia kokemuksiani ja ongelmia myös muiden tietoon jotta kaikki onnistuisivat paremmin omissa projekteissaan ja myös innostuisivat tekemään jotain ostetuille laitteilleen eivätkä vain tyytyisi pelkästään purkamaan niitä paketista ja kytkemään kiinni.

Laitteet

  • Onkyo TX-SR703E
  • B&W ASW600
  • B&W 601 S3

2 thoughts on “Vahvistimen asetukset kuntoon”

  1. Osaatko antaa neuvoja tilanteeseen jossa 3.1 setissä sivukaiuttimista ei kuulu juuri mitään? Minulla on tuollainen yamahan vahvistin (tuskin kertoo juuri mitään), 3 infinityn kaiutinta joista kaksi lattiakaiuttimia ja yksi vaakatason keskiakiutin sekä sitten vielä subbari. Käytän vahvistimiessa pro logic -tilaa, joka mielestäni on tähän asti osoittautunut parhaaksi. Ainut mitä ihmettelen, on se, että noista sivukaiuttimista ei kuulu juuri nimeksikään ääntä. Pelkkä keskikaiutinkin riittää, mutta olen silti sitä mieltä, että kyllä noista sivukaiuttimistakin pitäisi ääntä kuulua. Ääni tulee tietokoneelta vahvistimien kautta. Onko ideoita? Kiitos vastauksesta!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *