Wbox HD – loppuyhteenveto

Welho wbox HD DVR

Teräväpiirtoisen wbox-digiboxin testailu on edennyt viimeiseen osaansa ja tämänkertaisessa artikkelissa on tarkoitus käydä läpi mielenkiintoisimpia lopuista teräväpiirtokanavista. Tämän lisäksi suoritin jonkin verran testailua digiboxin toiminnoista. Lopuksi vedän pientä yhteenvetoa kuukauden ajan testissä olleesta teräväpiirtoisesta digiboxista ja paluusta arkeen..

Ensimmäiseksi lähdin tutkimaan ulkoisen kovalevyn tai muistitikun liittämistä digiboxiin. Alkuperäisenä ideana oli selvittää ohjelmien tallennusta ulkoiseen lähteeseen ja jälkeenpäin sieltä uudelleen wboxiin siirtämistä.

wbxvk4_usb_kiinnitys

Muistitikun kiinnittäminen wboxin taakse.

Digiboxiin pystyy liittämään usb-liitännän avulla joko ulkoisen kovalevyn tai muistitikun. Harmikseni kuitenkin digiboxi tuntuu ymmärtävän vain fat16 tai fa32 tiedostojärjestelmiä. HTPC-koneeni ulkoinen teratavun kovalevy on formatoitu NTSF-tietojärjestelmään enkä juuri nyt pystynyt tuota ulkoista kovalevyä oikein mihinkään varmistamaankaan. En täten pystynyt tuota ulkoista kovalevyä pahemmin testailemaan. Ulkoisen kovalevyn sijaan oli siis tyytyminen 8 gigatavun usb-muistitikkuun, joka oli mukavasti formatoitu fat32-tiedojärjestelmään. Muistitikun kiinnittäminen laitteen taakse suoraan on hieman työlästä, varsinkin jos digiboxin taakse on vaikea päästä. Tätä ongelmaa voisi hieman ratkaista lyhyellä USB-jatkokaapelilla. Ulkoisen kovalevyn kanssa tätä ongelmaa ei olisi kiinnityskaapelin takia.

wbxvk4_usb_hallinta

Digiboxi löysi muistitikun, mutta hallinta on vähintäänkin alkeellinen.

Asennettuani muistitikun kiinni digiboxiin löytyi se varsin nopeasti ja USB-hallintaan ilmestyi oikean oloiset muistitikun tiedot. USB-hallinnassa tuntui olevan muistitikulle vain tiedostojen poistamismahdollisuus. Tätä ei tietystikään halua kauhean vahingossa painaa.

wbxvk4_usb_matkakuva2

Mediakirjasto näyttää muistitikun sisällön.

Digiboxin avulla pystyy selaamaan mediaa suoraan muistitikulta, vähän samaan tapaan kuin digikameran kiinnittäisi televisioon. Digiboxin valikoista kyllä näkee myös muistitikulle tallennetut matkavideotkin, mutta jostain syystä digiboxi ei näitä suostunut toistamaan. Itsellänikin oli muistitikulla matkavideot kolmessa eri codecissa, eikä yksikään tallennusmuoto suostunut toimimaan. Ehkä se ei sitten vain ole mahdollista.

wbxvk4_usb_matkakuva

Lomakuvat teräväpiirtoisena suoraan digiboxista.

En keksinyt keinoa miten wboxilla pystyisi tallentamaan ulkoiselle muistitikulle. Kokeilin erikseen tallentaa sekä normaalia, että teräväpiirtoista materiaalia digiboxin omalle kovalevylle. Mediakirjastosta pystyykin siirtämään tallenteita, mutta ulkoista muistitikkua ei ole valittavissa kohdekansioista. Sinänsä hieman harmillista, että olin odottanut mahdollisuutta tallentaa videota digiboxiin liitetylle ulkoiselle kovalevylle.

Digiboxissa on erillinen ethernet-portti. Normaalisti tämän kautta pitäisi saada yhteys digiboxiin, mutta ilmeisesti tämän hetkisessä ohjelmistoversiossa tätä ethernet porttia ei ole käytetty ollenkaan ja ohjekirjassakin ethernet-portin kohdalla lukee vain masentava “for future use”-teksti. Olisin odottanut pääseväni selailemaan laitteiston kovalevyn sisältöä tämän ethernet-portin kautta  nyt tämäkin jäi hieman mahdottomaksi kokeilla. Toinen mahdollinen käyttökohde olisi ollut päivityksien asentaminen verkon kautta, mutta tätäkään ominaisuutta laitteessa ei vielä ole. Sen sijaan laitten ohjelmisto päivitetään “OTA” eli “Over the air” -ominaisuudella. Käytännössä siis ohjelmistopäivityksille varatun kaapelikanavan kautta.

wbxvk4_hdcp

Löysin vielä digiboxin A/V-asetuksista kohdan HDCP-kopiosuojauksen poistamiseksi pois päältä. Tämän pois ottamalla varmaankin voisi jollain tavalla siirtää tavaraa pois laitteesta. En kuitenkaan tämänkään asetuksen jälkeen pystynyt siirtämään tavaraa ulkoiseen lähteeseen. Asetuksen kanssa tosin kopiosuojatut kanavat eivät näkyneet ollenkaan. Yritin vielä tallentaa kuvaa kanavalta, joka näkyi HDCP-kopiosuojauksen ollessa poissa päältä, mutta siltikään en pystynyt siirtämään kuvamateriaalia pois. Tätäköhän se “Cable Ready HD” sitten tuo mukanaan.

Seuraavaksi on aika siirtyä loppuihin teräväpiirtokanaviin ja niiden tarjoamiin materiaaleihin. Aikaisemmin läpikäytyjen elokuva- ja urheilukanavien lisäksi löytyy muutakin mielenkiintoista kanavatarjontaa. Mielestäni ehdottomasti parhain ja ehkäpä mielenkiintoisin näistä on Discovery HD, joka kamppailee tiukasti parhaan teräväpiirtoisen kanavan tittelistä aikaisemmin mainitun Eurosport HD:n kanssa.

wbxvk4_dischd

Discovery HD.

Discovery HD on käytännössä normaalin Discoveryn teräväpiirtoinen versio ja tarjoaa käytännössä samoja ohjelmia kuin alkuperäinen versio. Kuvanlaatu on erinomainen ja kaikki materiaali vaikuttaisi olevan aidosti teräväpiirtoista. Ehdottomasti yksi welhon HD-paketin kohokohdista. Mikään ei voita myytinmurtajien räjäytyksiä teräväpiirtoisena!

wbxvk4_animalplanethd

Animal Planet HD.

Animal Planet HD kuuluu hieman tuoreempiin teräväpiirtoisiin kanaviin. Kanava aloitti teräväpiirtoisena suomalaisena versiona helmikuussa ja katseltavaa kanavalta tuntuu riittävän. Animal Planet tarjoaa kyllä parhainta teräväpiiroista kuvanlaatua mitä vain voi 720p-resoluutiona tarjota. Eläinmaailman kaikki värit teräväpiiroistelta televisiolta katsottuna on kyllä elämys itsessään.

wbxvk4_bbchd

 BBC HD.

Myös BBC toi vastikaan teräväpiirtoisen kanavan tänne Suomen perukoille. Kanava tarjoaa kyllä hyvänlaatuista kuvaa, mutta ohjelmia kierrätetään hieman liikaa ja kanava näyttää tällä hetkellä käytännössä kokoajan samoja ohjelmia päivittäin. Käytännössä siis BBC HD toistaa neljän sarjan uudet jaksot pitkin päivää ja seuraavana päivänä saattaa olla samat sarjat uusin jaksoin. Jos et kyseisistä sarjoista kauheasti piittaa niin köyhäksi jää kanavan katseleminen. Kait tähän tulee jatkossa parannusta.

wbxvk4_mtvhd

MTV HD.

Vaikka itse MTV on mielestäni parhaimmat päivät nähnyt tarjoaa kanavan teräväpiirtoinen versio kattavan annoksen uusimpia musiikkivideoita teräväpiirtoisena. MTV HD tarjoaa käytännössä samaa materiaalia kuin normaali MTV-kanava. Niin hyvässä kuin pahassa. Mielestäni kanava saisi tarjota enemmän itse musiikkia ja vähemmän näitä “I tune ur pimp kar”-sarjoja. Just my 2c.

wbxvk4_myzentvhd

myzen.tv

Viimeisenä mielenkiintoisemmista kanavista täytyy mainita aivan hilpeän outo myzen.tv. Kanava näyttää päivän läpensä rentouttavia maisemia, joidenka taustalla rauhallinen naisääni opastaa rentoutumisen saloihin. Teräväpiirtoisena kanava on kyllä aivan mainio ja maisevat ovat mahtavia.

Kaikenkaikkiaan kaapelista näkyy jo varsin kattava teräväpiirtoisten kanavien tarjonta. Vielä kuitenkin jäisin kaipaamaan hieman lisää sisältöä eräisiin kanaviin. Toinen ongelma tällä hetkellä onse, että teräväpiirtoiset kanavat on usein liitetty johonkin isompaan kanavapakettiin, jolloin teräväpiirtoisen materiaalin katsomiseksi joutuu hankimaan paljon ylimääräisiä kanavia. Toisaalta tälleenhän se aina tuntuu maksukanavien kanssa olevan. Noh ainakin Welho itse tarjoaa erillistä Welho HD-pakettia, joten sillä pääsee jo hyvin alkuun.

Welhon teräväpiirtoinen tallentava wbox tarjoaa mielestäni ihan hyvää laatua ja rahanvastinetta. Ainakin mitä tulee yleiseen kuvanlaatuun, valmistuksen laatuun ja valikoihin. Vielä on kuitenkin laitteessa mielestäni parannettavaa etenkin ulkoisten asemien ja yhteensopivuuden kanssa. En tiedä kuinka paljon tuo Cable Ready HD -tarra tuo mukanaan näitä rajoituksia.

Paluu teräväpiirtoisista kanavista normaaleihin versioihin on kyllä varsin karu ja täytyy kyllä todenteolla jossain välissä miettiä siirtymistä teräväpiirtoiseen aikaan. Vielä kun saisi vähän lisää teräväpiirtoisia kanavia ja sisältöä niin aika voisi olla ovella.

PS. Viasat voisi tarjota alkuperäistä englanninkielistä ääntä kaikissa urheilulähetyksissään myös teräväpiirtoisena! Kiitos.

4 thoughts on “Wbox HD – loppuyhteenveto”

  1. utelias persoona

    Ihan mielenkiinnosta kysyn.. Miksi et käyttänyt komentoriviltä komentoa C:\> CONVERT C: /fs:fat32 (c: tässä tapauksessa se asema jonka haluat convertoida?) Ei häviä data. Kokeiltu ja toimii.

  2. “Muistitikun kiinnittäminen laitteen taakse suoraan on hieman työlästä, varsinkin jos digiboxin taakse on vaikea päästä. Tätä ongelmaa voisi hieman ratkaista lyhyellä USB-jatkokaapelilla.”

    Helpompi ratkaisu on käyttää laitteen etupaneelin USB-liitäntää.

  3. Jos tuon ulkoisen levyn formatoi EXT2/3:ksi niin toimii tuossa boksissa. Tukee myös yli 4 GB tiedostoja, toisin kun FAT32.

    Myös tuon 320GB levyn on ihmiset vaihtanut ainakin 1TB levyihin. Tämä taitaa myös olla maksimi koko.

  4. Millainen ulkoinen kovalevy boksiin käy, täytyykö olla virtalähteellinen vai riittääkö usb:n virta?
    Voiko todellakin siirtää yli 4 gigan tiedostoja kuten Pekka sanoi??

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *