Creative ZEN 4GB MP3-soitin testissä

Creative ZEN 4GB

Kuuloketestien kaverina minulla on ollut testissä Creativen ZEN MP3-soitin. Tässä artikkelissa käyn läpi tämän kätevän luottokortin muotoisen monitoimilaitteen ominaisuuksia, joita ovat mm. mp3, videot, FM-radio, valokuvat, mikrofoni ja kalenteri.

Musiikki on ensimmäinen asia joka tulee mieleen, kun ajattelee MP3-soitinta. Creative ZEN -soittimen ominaisuuslista antaa kuitenkin viitteitä paljon monipuolisemmasta laitteesta kuin vain musiikkisoittimesta. Itse en ole vähään aikaan kokeillut MP3-soittimia, joten kaikki nämä uudet ominaisuudet ison värinäytön välittämänä olivat minulle uusia tuttavuuksia. Tietenkin olen seurannut uutisointia iPod:sta ja muista kannettavista monitoimilaitteista, mutta en ollut tätä ennen kovin tarkkaan näitä laitteita tutkinut.

Toimintonapit ja liitännät

Creative ZEN soitin on luottokortin muotoinen, mutta kyllä hiukan paksumpi kuin luottokortti.

Creative ZEN 4GB hallintanapit
Laitetta käytetään oikeasta laidasta löytyvillä napeilla.

Kaikki laitteen käyttöön tarvittavat napit löytyvät oikeasta laidasta ja niitä on luontevinta käyttää oikean käden peukalolla. Laitteen käyttö onnistuu myös yhdellä kädellä. Keskellä on ristiohjain, jonka keskellä olevalla napilla tehdään valinnat. Sen yläpuolella löytyy kaksiosainen näppäin jossa taaksepäin- ja menu-näppäin, josta saadaan aina tilanteeseen sopiva valikko. Nappi toimii vähän samalla tavalla kuin Windowsissa hiiren oikea näppäin, jolloin tietyssä kohdassa painettuna aukeaa siihen sopiva valikko toiminnoista. Alhaalta löytyy toinen kaksiosainen näppäin, jossa pikavalintatoiminto ja play/pause-näppäin.

Creative ZEN 4GB oikea sivu
Oikealla sivulla löytyvät liitännät ja virtanäppäin.

Laitteen ulkoiset liitännät löytyvät oikealta sivulta. Kuvassa vasemmalla on standardi mini-USB-liitäntä, joten tavalliset USB-kaapelit, joita käytetään myös digikameroissa ja muissa USB-oheislaitteissa, käyvät ZEN-soittimeen. Keskellä on virtanäppäin, jonka voi lukita oikealle näppäinlukkoa varten. Vasemmalla löytyy standardi 3,5mm kuulokeliitäntä.

Creative ZEN 4GB SD-korttipaikka
Laitteen päällä on paikka SD-muistikortille.

Creative ZEN -soittimen päältä löytyy korttipaikka SD-kokoiselle muistikortille. Tällä korttipaikalla voi lisätä helposti lisää tallennustilaa laitteeseen. Itse testasin korttipaikkaan kameran muistikorttia ja pystyin kätevästi selailemaan Canon Ixus 40 kameralla otettuja kuvia.

Creative ZEN 4GB mikrofoni
Mikrofoni löytyy laitteen oikeasta yläkulmasta.

Muistikorttipaikan vieressä on pieni reikä ja kuvake ilmaisemassa mikrofonin sijaintia. Hyvä että mikrofoniaukon vieressä on tuollainen pieni kuvake, ettei sitä vahingossa tuki kun yrittää tallentaa ääntä laitteella.

Creative ZEN 4GB reset-reikä
Jokaisessa tietokoneessa pitää olla mahdollisuus resetointiin.

Mikrofonin vastakkaisesta kulmasta laitteen pohjasta löytyy reset-reikä. Laitteen mennessä jumiin voi tuohon aukkoon työntää nuppineulan ja toivoa, että laite herää taas henkiin. Yllä olevat kuvat ovat vähän ylivalottuneet ja laite on oikeasti aivan mattamusta, vaikka ei kuvista siltä näytä. Kuvakkeista ja teksteistä ei olisi saanut niin hyvin selvää, jos olisin valottanut kuvat oikein. Sen verran pientä tekstiä on laitteen sivuihin saatu printattua.

Näyttö

Iso 2,5 tuuman LCD-näyttö on kirkas ja siinä on 320 x 240 pikselin resoluutio sekä se toistaa 16,7 miljoona väriä. Näytön pinta on kuitenkin sen verran heijastava, että taustalla olevat valot näkyvät siitä hyvin. Ne eivät kuitenkaan pahasti häiritse valikoiden käyttöä ja näyttö onkin yksi parhaista, joita olen tämän kokoisissa laitteissa nähnyt.

Isossa näytössä on kohtuullisen hyvät katselukulmat. Katselukulmat ovat tässä soittimessa erityisessä merkityksessä, koska laitteesta voi katsoa myös videoita ja valokuvia. Valokuvien ja valikoiden selaaminen ei ole niin kriittinen katselukulmille, koska niissä kuva on paikallaan ja sitä voi tarkastella rauhassa soitinta kääntelemällä. Alla kuvasarja, jossa näkyy kuinka kuva muuttuu, kun soitinta katsotaan kohtisuoraan, alaviistosta, sivusta ja yläviistosta. Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla ja seuraavaan ja edelliseen kuvaan pääsee, kun klikkaa kuvan reunassa hiiren vasenta tai näppäimistön nuolinäppäimillä.

Creative ZEN 4GB albumivalikko Creative ZEN 4GB albumivalikko alaviistosta Creative ZEN 4GB albumivalikko sivusta Creative ZEN 4GB albumivalikko yläviistosta

Kolmessa ensimmäisessä kuvassa valikot näkyvät melkein samanlaisina, kun laitetta katsotaan kohtisuoraan, alaviistosta tai sivusta. Yläviistosta katsottuna näytöstä häviävät värit ja kuva tummuu lähes kokonaan. Ainoastaan kirkkaimmat ja paksuimmat tekstit ovat enää luettavissa näytöltä yläviistosta katsottuna. Tämä tummuminen näkyy heti kun näyttöä katsoo vähänkin yläviistosta. Onneksi yleensä tällaista laitetta tulee katsottua vähän alaviistosta, kun sitä pitää kädessä ja silloin Creative ZEN -soittimen näyttö on parhaimmillaan eli siis loistavan kirkas ja värikäs. Myös kaverit voivat tutkailla soitinta kädestäsi, koska sivuttaissuunnassa katselukulmat ovat erittäin hyvät.

Videoissa katselukulmat merkitsevät paljon enemmän, kun näyttöä pitäisi tarkkailla kokoajan samasta kulmasta. Alla vielä toinen kuvasarja miltä näyttää pysäytetty X-fi-esittelyvideo eri kulmista katsottuna.

Creative ZEN 4GB esittelyvideo alakulmasta Creative ZEN 4GB esittelyvideo yläkulmasta Creative ZEN 4GB esittelyvideo sivusta

Käyttökokemukset

Tärkein ominaisuus tässä kannettavassa MP3-soittimessa on tietenkin musiikin toistaminen. Ensi yrittämällä Windows Vista tunnisti laitteen ja avasi AutoPlay-ikkunan, kun liitin sen USB-porttiin kiinni. Tykkään yleensä käyttää laitteita pelkästään Windowsin omilla ohjelmilla ja oman tietokoneen (Windows Explorer) kautta Creative ZEN näkyikin heti uutena laitteena, jonka kansioita pääsi selailemaan. MP3-tiedostojen kopiointi onnistui helposti Music-kansioon, jonne kokeilin siirtää testinä pari albumia.

Mukana tulevalta CD-levyltä saa asennettua tarvittavat ohjelmat kaikenlaisen tiedon siirtämistä varten. Yksi kätevä ohjelma on esimerkiksi videoiden konvertoimiseen tarkoitettu ohjelma. Ohjelma käänsi automaattisesti avc1-koodekilla tehdyn mp4-tiedoston Creative ZEN -soittimelle sopivaan wmv-muotoon ja 320 x 240 resoluutioon. 700Mb kokoinen ja 2 tuntia pitkä elokuva kääntyi kylläkin aika verkkaisesti yli tunnin Intelin Core 2 Duo E4400 prosessorilla. Muunnoksen jälkeen kokeilin myös olisiko laitteessa tukea tekstityksille, mutta en onnistunut saamaan niitä näkyviin. Harmi sinänsä, koska laitteen hyvä ja tarkka näyttö olisi kyllä toiminut tekstityksissä. Videokäytössä laite toimii mielestäni parhaiten lyhyiden maksimissaan puolen tunnin pituisten videoiden kanssa. Mukavinta laitteelta on katsella musiikkivideoita ja samalla kuunnella itse musiikkia.

Creative ZEN Sync Manager
Creative Sync Manager -ohjelmassa valitaan synkronoitavat tiedostot.

Windowsin käynnistyksen yhteydessä automaattisesti ladattavaan Sync Manager -ohjelmaan saa määriteltyä jokaiselle eri medialle (musiikki, kuvat, videot) oman kansion. Synkronointi ZEN-soittimeen tapahtuu automaattisesti tai manuaalisesti, kun laite kytketään tietokoneeseen USB-porttiin kiinni. ZEN-soitin lataa myös akkunsa USB-portin kautta. Synkronointiohjelma osaa automaattisesti muuntaa vääränlaiset audio- ja videotiedostot soittimelle sopiviksi.

Creative ZEN soi parhaillaan
Soitin osaa näyttää myös albumin kuvan.

Valikoissa liikkumiseen menee jonkun aikaa, kunnes tottuu nappien sijoitteluun, mutta sen jälkeen niissä on mukava ja helppo liikkua. Valikoissa olisi kuitenkin mukava päästä takaisin päin ristiohjaimesta eikä ainoastaan sen yläpuolella olevasta takaisin-näppäimestä. Kappaleiden haku onnistuu todella mukavasti, kunhan vain ID3-tagit ovat kohdallaan esittäjien ja albumien kohdilla. Play-nappi alkaa painettaessa soittamaan musiikkia vaikka ollaan missä kohtaa valikoissa ja takaisin-nappia pohjassa pitämällä päästään aina päävalikkoon. Suuret ja selkeät kuvakkeet päävalikoissa auttavat löytämään halutun toiminnon.

Lisätoiminnot

Creative ZEN radio
FM-radiokanavan nimeäminen täytyy tehdä itse.

FM-radio on mukava lisä soittimessa, mutta ainakin sisätiloissa sen kuuluvuus oli aika kehno. Kanavien haku ei löytänyt kuin muutaman valtakunnallisen kanavan ja taajuuden käsin syöttäminen ei ole mahdollista. Löydetyt kanavat saa nimettyä itse, joka on mukava toiminto.

Valokuvien katsominen näytöltä onnistuu ihan mukavasti ja vastaa hyvin pitkälti kuvien katsomista digikameran näytöltä. Itse kokeilin kuvien katsomista myös digikameran SD-muistikortilta. Creative ZEN -soittimen näytöltä kuvat näkyivät kirkkaammin ja värikylläisempinä kuin oman Canon IXUS 40 -digikameran näytöltä, mutta kameran kätevä zoom-ominaisuus soittimesta puuttui. Kuvat voi katsoa myös animoituna kuvasarjana.

Kalenteri ja kontaktien hallinointi ZEN-soittimessa on ainoastaan tarkastelua varten. Synkronointi laitteeseen on siis yksisuuntaista eikä kalenterimerkintöihin tai kontakteihin voi tehdä muutoksia. Kalenterin, yhteystiedot ja tehtävät voi tuoda Microsoftin Outlookista ja ilman Outlookia voi tuoda vain yhteystiedot Windows Contact -ohjelmasta.

Creative ZEN järjestelmätietoja
Creative ZEN -soittimen järjestelmätietoja.

Järjestelmä-valikon kautta pääsee tarkastelemaan soittimen tietoja ja säätämään mukavasti erilaisia ominaisuuksia kuten taajuuskorjainta, näytön kirkkautta tai valitsemaan pikanäppäimen toimintoa. 50% kirkkausvalinta riittää hyvin normaalikäytössä, joten näytössä olisi vieläkin enemmän potentiaalia. Mukava asetus on myös maksimi äänenvoimakkuuden asetus, jotta korvat eivät joudu äkilliselle melulle, jos on säätänyt äänen huomaamatta liian lujalle.

Creative ZEN update
Firmware päivitys onnistuu kätevästi mukana tulevalla ohjelmistolla.

Asennus CD:llä tuli mukana Creative Software Autoupdate, jolla saa haettua oman soittimensa päivitykset kätevästi netistä. Soittimen ohjelmistojen ja myös firmwaren päivityksen saa tehtyä kivuttomasti ohjelman avulla ilman, että tarvitsee itse etsiä valmistajan sivuilta oikean soittimen uusinta firmware-versiota. Tällaiset firmware-päivitykset pitävät laitteiden ohjelmistot hyvin ajan tasalla.

Mukana tulevat kuulokkeet olivat niin huonot, että en voinut niitä edes testata. Jostain käsittämättömästä syystä nappikuulokkeet olivat niin suuret, että ne eivät ainakaan minun korviini mahtuneet, vaikka kuinka yritin niitä asetella. Testailin soitinta aikaisemmin arvostelluilla Creative HQ-1900 ja Sennheiser PX 100 sekä Koss PortaPro -kuulokkeilla. Niillä kuunneltaessa äänenlaatu oli varsin hyvä, enkä itse huomannut äänessä mitään moitittavia piirteitä. Kuulokeanto riitti ainakin näillä kuulokkeille syöttämään riittävän suuria äänenpaineita, eikä ääni puuroutunut tai värittynyt suuremmillakaan voimakkuuksilla.

Yhteenveto

Viimeisestä MP3-soitin kokemuksestani on vierähtänyt hetki aikaa enkä olisi uskonut, että ne voivat nykyään olla näin monipuolisia multimediasoittimia. Itselleni tärkein ominaisuus on musiikin toistaminen johon Creative ZEN sopii loistavasti. Ainoa mitä olisin muuttanut käytössä on eteen ja taaksepäin liikkuminen valikoissa, jonka olisi voinut hoitaa kokonaan ristiohjaimella eikä erillisillä näppäimillä. Luottokortin kokoinen kulmista sopivasti pyöristetty tyylikäs MP3-soitin sopii loistavasti mukaan taskuun. Erittäin kirkas ja hyvä näyttö tekee laitteen käyttämisestä helppoa ja kuvien sekä videoiden katsominenkin onnistuu oikein mukavasti näinkin pienestä näytöstä. Näytön tarkkuus riittää tuottamaan melko laadukkaankin videoelämyksen, kun ääni on hyvin läsnä laadukkailla kuulokkeilla. Kuulokkeista puheen ollen, suosittelen tämän soittimen kanssa hankkimaan saman tien laadukkaammat ja paremmin korviin sopivat kuulokkeet, jos sellaisia ei vielä omista.

Hyvä musiikintoisto, kätevät lisäominaisuudet sekä helppo käytettävyys ja ohjelmiston päivitys tekevät Creative ZEN soittimesta suositeltavan laitteen omalla arvoasteikollani. Tämä laite ansaitsee tekniikanihmelapsi.com:n Most Wanted -tittelin MP3-soittimien kategoriassa. Saa nähdä onko iPodeista tämän laitteen voittajaksi, jos sellaisen saan joskus tarkemmin arvosteltavaksi.

Creative ZEN sivusta

Mainos: Creative Zen 4Gb tarjouksessa Serv-IT:ssä.

Tekniset tiedot

 • 2, 4, 8, 16 tai 32 Gt tallennuskapasiteetti
 • Mitat: 55 x 83 x 12 mm
 • Akkukesto: 25 tuntia äänentoistoa tai 5 tuntia videotoistoa
 • SD (ja SDHC) -muistikorttipaikka muistin lisäämiseen
 • AAC (.M4A) -yhteensopivuus MP3-, WMA-, WAVE- ja Audible-tiedostojen lisäksi
 • WMV- ja DivX/XviD -yhteensopivuus (320×240 tarkkuudella)
 • 2.5″ LCD-värinäyttö
 • FM-radio ja mikrofoni
 • Valokuvien katselu 16.7 miljoonalla värillä

Linkit

58 thoughts on “Creative ZEN 4GB MP3-soitin testissä”

 1. Kiitos todella kattavalle arvostelulle, ja sen tekijälle.
  Itse tuli kanssa tilattuu Creativen Zen soitin mutta se olikin Creative ZEN MX soitin.. En ole vielä kyseistä saanut, mutta pikaisen googlauksen jälkeen mm. seuraavia on parannettu: Akun kestoa, Äänentoistoa ja sen ongelmia, videon laatua, kevyempi (muistaakseni?). Nyt vain odotellaan että soitin saapuu. Kätösiin sen saan maanantaina. Hintaa oli 99e 8Gt malli

 2. Mistäköhän tämmöiseen laitteeseen saisi uuden näytön.. tipahti lattialle ja meni tietenki iha sirpaleiksi.. takuutakaan ei ole enään jäljellä.. viedä vain kauppaan?

 3. Hyvin kattava arvostelu oli tosiaan !
  Mulla ois semmonen ongelma, että sain tuon zenin creative 4gb’n kaverilta omaksi, ja nyt kun ajattelin laittaa sinne musiikkia, niin se ei tunnistakkaan laitetta, toki aloittaa akun lataamisen, mutta minkäänlaista merkkiä tunnistuamisesta ei näy, ei näyt tuolla oma tietokone osiossa, ei missään, mistä saisi ohjelmat jne siihen?

 4. Soitin on koneessa kiinni ja akku latautuu, mutta kone ei löydä laitetta eli en saa lisättyä musiikkia. Ohjelma on kyllä asennettu. Apua?

 5. Minulla on zen soitin ja tarvitsisi saada ladattua akku, mutta kun minun läppärissä ei ole cd asemaa joten miltä sivuilta saisin ladattua zenin ohjelman jotta saam masiinaan virtaa! 🙂

 6. miten saisin soittimen päälle ? kuuntelin musiikkia ja kun akku meni punaiselle, vein soittimen ladattavaksi . nyt kun laitoin lataamaan , se sammui , eikä mene enää päälle . mitä teen ?

 7. HEEEII KATSEET TÄNNE! Pyydän, että jos joku sattuu tietämään että mistä saisi zen mp3-soittimen kohtuuhintaan, kertokaa. KIITOS!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *