Plasma ja LCD faktaa?

Viimeaikoina useampi tuttava ja kaveri on vaihtanut oman vanhan töllöttimensä uuteen litteämpään taulutelevisio malliin. Monelle olen yrittänyt kertoa plasman paremmuudesta elokuva- ja digitelevisio-käytössä, mutta silti monet ovat jostain syystä valinneet LCD-tekniikalla valmistetun taulutelevision. En tiedä miksi LCD-televisiot ovat tällä hetkellä niin suosittuja, koska ainakin omia silmiäni plasmatelevision kuva viihdyttää enemmän. Iso syy LCD:n suosioon on varmasti Suomessa isojen ja tunnettujen merkkien näkyvä mainonta, kuten Sonyn ja LG:n.

Eilen löysin kuitenkin hyvän sivuston, jossa kerrotaan plasmatekniikan paremmuudesta kuluttajille. Ihan ensimmäisenä täytyy kuitenkin varoittaa, että sivuston ja siellä esitettyjen tutkimustuloksien takana ovat kolme plasmatekniikalla televisioita valmistavaa yhtiötä; Hitachi, Panasonic ja Pioneer. Tulokset ja testit ovat siis varmasti viritetty plasmatelevisioille sopiviksi, joten pientä varovaisuutta tuloksien tuijottamisessa kannattaa käyttää.

Jos tutkimuksesta esille nostetut prosentuaaliset tulokset jätetään omaan arvoonsa, antaa sivusto kuitenkin hyvää tietoa plasmatelevisiosta sekä sen tuottaman kuvan eduista verrattuna LCD-televisioon. Allekirjoitan kyllä itse suunnilleen kaikki sivuilla olevat plasmatelevision vahvuudet, kuten esimerkiksi hyvä mustan taso, nykimätön liikkuva kuva ja värien toisto. Toinen hyvä asia sivuilla on myyttien murtamiseen, kuten kuvan kiinni palamiseen ja sähkönkulutukseen, tehty osio. Monet näistä vanhoista ongelmista ja myyteistä ovat poistuneet tuotekehityksen edetessä nykyiselle tasolle tai niitä ei ole koskaan ollutkaan plasmatelevisioissa. Oman näkemykseni mukaan LCD sopii suuremman kontrastinsa takia paremmin valoisiin tiloihin, kun taas plasma on omillaan hämärissä tiloissa eli juuri Suomalaisessa olohuoneessa parhaimpina katseluaikoina pimeinä syksy- talvi-iltoina.

Haastan kaikki LCD-television paremmuudesta vannovat kunnolla testaamaan plasmatelevisioiden kuvanlaatua. Samalla haastan myös itseni löytämään LCD-televisioiden joukosta mallin, joka on parempi kuin esimerkiksi oma Panasonic TH-42PV60 -plasmatelevisio. Siihen voi mennä vielä aikaa tai sitten sellainen on jo olemassa ehkä Sonyn uusissa malleissa? Odottelu voi myös loppua lyhyeen, jos markkinoille saadaan uudet OLED– ja FED-tekniikoilla valmistetut televisiot.

Lukekaa plasma-lcd-fakta-sivusto omien plasma- ja LCD-lasienne läpi katsottuna ja kertokaa kommenteissa miksi toinen tekniikoista olisi muka parempi kuin toinen.

Linkit

7 thoughts on “Plasma ja LCD faktaa?”

 1. Plasmojen kanssa on ollu tätä kuvan palamisongelmaa. Löysin heti parikin viestiketjua, jotka käsittelevät tätä asiaa:
  “[…] asiakkaan ostamaan plasma-televisioon on palanut pysyvästi kiinni teksti-tv:n kuvaa. Myyjä väittää, että vika johtuu käyttövirheestä. Asiakas väittää käyttäneensä tv:tä täysin normaalisti, eikä teksti-tv ole jäänyt tuntikausiksi päälle. […]”
  http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=62821
  Viestiketjun on aloittanut asiakasta edustava asianajaja.

  “[…]Samsungin plasmaan (42E7) jäi häivekuvia. Joita ainakaan minä en luokitellut kiinnipalamiseksi, vaan lähinnä paneelin huonosta kulutuskestävyydestä johtuvaksi toimintavirheeksi. Käyttötunteja koneella oli puolen vuoden käytön jälkeen reilut 650.[…]”
  http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=61878

  Yleisesti Plasmojen ja LCD-televisioiden paremmuudesta on keskusteltu ao viestiketjussa. Keskusteluun osallistuneet henkilöt ovat tietenkin kukin, enemmän tai vähemmän, oman elämänsä sankareita, joten “tietojen” paikkansapitävyyttä sopii kyseenalaistaa.
  http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=63426

  Yksi asia, joka toistuu uudelleen ja uudelleen on Plasma tv:n väitetty parempi kuvanlaatu, kun sitä katsellaan pimeässä. LCD-television suosion selittänee sen yleisesti kohtalainen toimivuus, pienempi virrankulutus ja se, ettei sitä rasita huhupuheet kiinnipalamisista. Olipahan kiinnipalamisen kohdalla kysmys vain yksittäistapauksista, huhupuheista tai alkutaipaleen ongelmista ei se kuitenkaan ole ennenkuulumaton ongelma. Vanhat kunnon elektronitykkitkin kärsivät samasta ongelmasta alkuaikoina. Tämän takiahan käyttöjärjestelmä tarjoaa edelleen näytönsäästäjää, joka tuottaa näytölle liikkuvaa kuvaa kiinnipalamisen estämiseksi.

  Alla vielä mielestäni varsin asiallinen testi LCD- ja Plasmatelevisioista.
  http://www.soundandvisionmag.com/features/779/plasma-vs-lcd.html

 2. Kiitos Mika loistavista linkeistä, josta löytyy nopeasti katsottuna loistavaa lisälukemista molempien tekniikoiden eduista ja haitoista.

  http://www.soundandvisionmag.com/features/779/plasma-vs-lcd.html
  Tämä testi on tehty Helmikuussa 2005, joten tilanne on varmasti muuttunut paljon niiltä ajoilta, mutta Score Card ensimmäisellä sivulla kuvaa hyvin myös omia kokemuksiani, kun olen vertaillut littunäyttöjä liikkeissä. Tarkoituksena on itsekkin perehtyä jatkossa enemmän kuvanlaadun vertailuun LCD:n ja Plasman välillä.

 3. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Hifimaailma.fi top 3 uutiset

 4. varkaat kävi as-autos pudottivat tv:n lattial.kuva näkyy hetken ja häipyy ääni kuuluu moitteettomasti.osaako kukaan neuvoa mikä vial,onko vaikea korjata\kallis

 5. En ole henk. koht. kokeillut plasmaa peli käytössä, mutta kaiken järjen mukaan LCD vie plasman konsoli/tietokoneen näyttönä 6-0. Leffoja tai digilähetyksiä tulee katsottua huomattavasti vähemmän kuin mitä pelaan konsolilla. Jos harkitsen leffamonitoria niin käännyn seuraavaksi ison plasman tai tykin pariin.

 6. Miksi plasma olisi huonompi konsolikäytössä? Olen itse alkanut vertailemaan molempia vaihtoehtoja ja toistaiseksi tiedonhaku ei ole onnistunut siihen pisteeseen että olisin tuohon vastausta saanut. Jos tiedät jotain testiä tms. niin laita linkkejä vain. Olisi mielenkiintoista lukea enemmän aiheesta ja selvittää että onko siinä oikeasti perää.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *